Újabb színészről derült ki, hogy nőket zaklatott


Vagy nem. Nem tisztünk pálcát törni Cyrano felett, sem mellette kiállni, de az elmúlt években szinte divattá vált, hogy húsz egynéhány évvel az esetek után kerülnek napvilágra ezek a zaklatással kapcsolatos ügyek. Valóban évtizedek kellenek, hogy a sértettek előálljanak velük?

Mos a francia színész Gérard Depardieuről derült ki, hogy 21 nőt zaklatott, vagy erőszakolt meg pályafutása alatt. A színész kategorikusan tagad és kijelentette, soha nem bántott egy nőt sem.

A hírességek Gérard Depardieu-t védő levele felháborodást vált ki Franciaországban, írja a Guardian.

Franciaországban nagy felháborodást váltott ki az a nyílt levél, amelyet Gérard Depardieu-t védő 56 prominens személy írt alá, és azt sugallja, hogy a mozióriás – akit nemi erőszakkal és szexuális zaklatással vádolnak – „lincselés” áldozatává vált.

A kritikusok azzal vádolják az aláírókat – köztük Charlotte Rampling brit színészt, Carla Bruni volt francia first ladyt és Depardieu korábbi partnerét, Carole Bouquet-t –, hogy a törvény fölé helyezték, és megpróbálták elfojtani a #MeToo hangjait.

A Le Figaro-ban hétfőn megjelent „Ne töröljétek Gérard Depardieu-t” című levél azt állította, hogy a szerdán 75. életévét betöltő sztár egy „gyűlölettorma” áldozata lett.

Az levél így szól:

„Gérard Depardieu valószínűleg a legnagyobb színész. Amikor így támadod Gérard Depardieu-t, akkor művészet támadsz. Gérard Depardieu színészi zsenialitása révén hozzájárul hazánk művészi ragyogásához.”

Samira Sedira regényíró dühösen reagált arra a felvetésre, hogy a művészet fontosabb, mint a cselekvés. „Nem tudtam, hogy Gérard Depardieu a művészetet képviseli Franciaországban” – írta a Liberation című folyóiratban. Sürgősen emlékeztetni kell 50 védőjét, hogy Gérard Depardieu mindenekelőtt ember, polgár, tetteiért felelős egyén.”

Bérénice Hamidi, a Lumière Lyon Egyetem professzora szerint a levél „a francia filmművészet kulturális kivételét mutatja, amely nem hajlandó erőszaknak tekinteni és elítélni a művészek által elkövetett cselekedeteket”.

A France Info Culture közszolgálati műsorszolgáltatónak azt mondta : „Készség van arra, hogy elnyomja az áldozatok hangját másokkal, akiknek erős a média visszhangja, és akik tagadják és hiteltelenítik ezeket a szavakat.

„Az értékskála egyértelmű: azoknak a nőknek az élete, akik Depardieu, áldozatai lettek, semmit sem ér ahhoz képest, amit Depardieu a művész ér, és ennek a személynek a tetteit elítélni a művészet támadását jelenti… erre az elképzelésre a közönséges törvények nem vonatkoznak a művészekre.”

Depardieu-t, aki több mint 200 filmet és televíziós sorozatot készített, 2020 decemberében nemi erőszakkal vádolták meg, miután Charlotte Arnould színész, egyik barátjának lánya azt állította, hogy 2018-ban kétszer is megtámadta, amikor 22 éves volt. majd több mint egy tucat nő szexuális zaklatással és zaklatással vádolta meg. A vizsgálatok folytatódnak.

  Angolozz.hu

Októberben a Le Figaronak írt nyílt levelében a színész minden vádat tagadott, mondván, hogy Arnoulddal minden találkozása közös egyetértésen alapult. Azt mondta, hogy egy „médiabíróság” által levezényelt lincselés áldozata lett, és ezt írta: „Soha, soha nem bántalmaztam nőt.”

Depardieu kedden méltatta a támogató levelet, és „bátornak” nevezte az aláírókat. „Gyönyörűnek tartottam” – mondta az RTL-nek. Azt mondta, hogy a levél megjelenése előtt megmutatták neki, de ragaszkodott hozzá, hogy nem kérte annak megírását.

Macron a múlt héten azt mondta, hogy Depardieu „hajtóvadászat” célpontjává vált, családja pedig „példátlan összeesküvést” hirdetett ellene.

Jogi aktivisták Macron megjegyzéseit „sértésként” ítélték el minden szexuális erőszakot elszenvedett nővel szemben, ellenzőivel, köztük elnöki elődjével, François Hollande-dal szemben.

A cikkben többször olvasható egy szó. #MeToo. Mit is jelent a kifejezés?

A #MeToo egy társadalmi mozgalom, amely a szexuális zaklatás és erőszak elleni tudatosításra és védelemre irányul. A mozgalom 2006-ban indult, amikor a társadalmi aktivista Tarana Burke először használta a „Me Too” kifejezést, hogy felhívja a figyelmet a szexuális erőszak túlélőire, különösen a sötét bőrű nőkre, akiket gyakran figyelmen kívül hagynak a társadalmi diskurzusban.

2017 októberében a #MeToo kifejezés virálissá vált, amikor az amerikai színésznő Alyssa Milano Twitteren arra bátorította a nőket, hogy használják a #MeToo hashtaget, ha áldozatai voltak szexuális zaklatásnak vagy erőszaknak. Ez a felhívás gyorsan globális reakciót váltott ki, számos nő és férfi osztotta meg a saját tapasztalatait a szexuális bántalmazásról és zaklatásról világszerte, beleértve a munkahelyi visszaéléseket, az iskolai zaklatást és az egyéb formáit.

A #MeToo mozgalom jelentős hatást gyakorolt a társadalomra:

  • Tudatosítás: Fokozta a társadalmi tudatosságot a szexuális zaklatás és erőszak gyakoriságáról és természetéről, különösen a munkahelyeken, az oktatási intézményekben és a mindennapi életben.
  • Kultúraváltozás: Hozzájárult a kultúraváltozáshoz, amely elítéli a zaklatást és bátorítja az áldozatokat, hogy beszéljenek és keressek a támogatást.
  • Jogi és szervezeti változások: Világszerte számos vállalat, intézmény és kormányzat megváltoztatta a szexuális zaklatással és erőszakkal kapcsolatos politikáit, bevezettek új szabályokat és protokollokat.
  • Párbeszéd: A mozgalom elősegítette a nyílt párbeszédet a szexuális zaklatásról és erőszakról, az áldozatok jogairól, a hatalmi dinamikákról és a nemek közötti egyenlőségről.
  Angolozz.hu

A #MeToo mozgalom világszerte folytatódik, bár az intenzitása és megnyilvánulása különböző kultúrákban és kontextusokban változhat. Célja, hogy radikálisan átalakítsa a társadalmi normákat, növelje az áldozatok jogi védelmét, és előmozdítsa az egyenlőséget és igazságot a szexuális zaklatás és erőszak ügyeiben.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .