Zöld győzelem a Déli Körvasút perében

LMP Budapest

A Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét, miután a POPÉK Egyesület, a Védegylet, Kreitler-Sas Máté LMP-s önkormányzati képviselő és Újbuda önkormányzata jogi úton megtámadta azt, valamint a perhez csatlakozott a Főváros és Ferencváros önkormányzata is.

A bíróság 2022. februárban már egyszer elkaszálta a beruházás engedélyét. A testület most kimondta, hogy az új környezetvédelmi engedély sem felel meg a jogszabályoknak a zaj és az egészségügyi hatások tekintetében.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja és Kreitler-Sas Máté a kezdetektől fogva, már az első perben is kiállt a helyi lakosság és a civilek mellett. A közös küzdelem eredménye a mai győzelem. A döntés szerint nem kezdődhet el a kivitelezés, ami ezer fa kivágásával járna és Újbuda szívén keresztülvezetve növelné a teherforgalmat.

Vitézy Dávid a bírósági ítéletet kommentálva mindössze technikai és eljárási hibákról beszélt és vasútellenesnek bélyegezte a tiltakozókat. Szeretnénk felhívni a volt közlekedési államtitkár figyelmét, hogy a hatályos környezetvédelmi jogszabályok megkövetelése nem vasútellenesség. Az LMP támogatja a Déli Körvasút fejlesztését, de a Budafoki út és a Tétényi út közti szakaszon a Hamzsabégi sétányt megkímélve vágánybővítés nélkül. A teherforgalom helyett a személyforgalmat kell növelni ezen a szakaszon. A zajos tehervasúti forgalmat Budapestet elkerülve, a V0 vasútvonalon kellene vezetni, amit a kormány 2013 óta ígérget, de még a tervezése sem történt meg.

Vitézy Dávid bölcsebben tenné, ha hallgatna, ugyanis az ő felelőssége, hogy már másodszorra sem sikerült megfelelő színvonalú terveket készíteni. A folyamat során szóba sem állt a civilekkel, semmilyen kompromisszumkészséget nem mutatott. Ezek után aljas húzás „vasútellenes civilekre” hárítani azt, hogy Magyarország eleshet uniós forrásoktól. Ha ez valóban bekövetkezik, akkor Vitézy Dávidot és a kormányt terheli a felelősség.

  Kammerer betartotta ígéretét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .