Több millió kilowattóra napelemekből

A Szentendrei szigeten helyezték üzembe a Fővárosi Vízművek legújabb napelem-parkját, amely a szigeten található víztermelő kutakat és a káposztásmegyeri gépházat látja el energiával.

 



 

Üzemeltetési költségeink meghatározó hányadát teszi ki az energiaköltség, hiszen ahhoz, hogy a vízbázisokon kitermelt víz valóban el is jusson a fogyasztói csapokig, kutak, gépházak, átemelők sokaságára van szükség, melyek üzemeltetése elképzelhetetlen energia nélkül. Társaságunk a villamosenergia-hálózatból éves szinten 95 millió kilowattóra energiát használ fel, ami csaknem 2,5 milliárd forintba kerül évente.

A két éve indított és egyre nagyobb tempóban bővülő Napelemes Energiatermelési Program a rendelkezésünkre álló nagy területek kihasználásával hasznosítja a megújuló energiát. A már használatban lévő 23 napelemes rendszerünk az év első nyolc hónapjában csaknem kétmillió kilowattórányi energiát állított elő az ivóvíztermelést biztosító berendezéseink működtetéséhez.

A jövő évben már a teljes energiafelhasználásunk mintegy 5 százalékát fogjuk napelemekkel megtermelni. Középtávon a teljes villamosenergia-igényünk 10 százalékát szeretnénk biztosítani megújuló energiával, amelynek eredményeként további gépházainkat és létesítményeinket tudjuk majd bekapcsolni saját energiatermelő rendszerünkbe.

A Csepelen található Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen működő gázmotorok segítségével előállított 20 százalék biogázból származó megújulóenergia-termelésünkkel együtt már a felhasznált energia jelentős hányadát teszi ki a zöldenergia.

A Fővárosi Vízművek és egyben Európa egyik legnagyobb, egy helyre koncentrált parti szűrésű ivóvízbázisa található a Szentendrei-szigeten. Az itt, valamint a Duna jobb és bal partján elhelyezkedő védett területek alkotják az úgynevezett északi vízbázist, amely a fővárosi ivóvízellátás mintegy 80 százalékát teszi ki. Az innen érkező vízmennyiség közel 1,5 millió ember vezetékes vízzel történő ellátásához elegendő.

Fővárosi Vízművek

 

OTS

Címlapfotó: illusztráció