Amit tudni lehet a bolhákról

Rendszeres szakértőnk Tóth Tibor segít minket megérteni miért is csíp a bolha.

A bolhák élősködhetnek embereken, madarakon, emlősökön. Testhossza 2-4 mm, színe gesztenyebarna. A világon több mint 2000 bolha fajt különböztetünk meg, ebből Magyarországon 50 faj található meg.

Hátsó lábuk ugróláb, amellyel felugorva, keresik áldozatukat. A nőstény 400-500 tojást hullat egyenként a talajra, naponta átlagban 10-20 darabot, a tojásrakás nagyságrendileg 1 hónapon keresztül tart. A tojások 4-5 nap alatt kelnek ki. A lárvák hernyószerűek, szőrösek, a talajon fejlődnek ki, szerves anyagokkal és a kifejlett példányok által kiválasztott vércseppekkel, ürülékkel táplálkoznak; fejlődésük 14-45 nap. Az imágók szinkronkeléssel kelnek ki, mechanikus inger hatására, például a lépés által keltett rezonancia hazására.

Táplálkozása előtt hosszasan keresi áldozatát, a vér víztartalma a legfontosabb szempont számára, a nőstény kétszer akkora vérmennyiséget fogyaszt el, mint a hím, azonban az éhezést a nőstény és a hím is jól tűri. Nincs szárnyuk, viszont hátsó ugrólábukkal akár egy méterre is felugranak. A kifejlett bolhák vért szívnak táplálékként.

Védekezés: leginkább permetezéssel történik. A padlófelületet és a falakat is érdemes kezelni kb. egy méteres magasságban a hatékonyság érdekében.

Ismertetőjelei:

  • 2-4 mm
  • Gesztenyebarna pontok
  • Akár 1 m-t is felugranak
  • Vért szívnak ezért piros pontokat hagynak maguk után a bőrön