Családi házak napelemére is lenne 30-40% támogatás!

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter egy szakkiállításon azt jelezte: jön egy olyan uniós pályázat, amelynek segítségével nemcsak hitellel, hanem 30-40 százalékos vissza nem térítendő támogatással is támogatnák a családi házak tulajdonosait napelemes rendszerek telepítésére. 

 



 

 Az elképzelések szerint az energiaszolgáltatókat arra ösztönöznék, hogy a fogyasztóknál hatékonyabb legyen az energiafelhasználás, például okosmérők felszerelésével, ami az energetikai rendszerek átalakításának egyik legnagyobb projektje lesz – jelentette ki a miniszter.

Portfolio.hu összegzése a téma kapcsán:

„Az elmúlt három évben csak 90%-ban hitelt, 10%-ban önerőt megkövetelő uniós pályázatból lehetett a családi házak energiahatékonysági beruházásait, például napelem felszerelését megfinanszírozni.

A mostani uniós ciklusban tavaly indult két kis- és középvállalkozások energiahatékonysági fejlesztéseit, tehát például az üzemcsarnok tetejére szerelt napelemet is megfinanszírozó uniós pályázat legfeljebb 55%-os támogatási intenzitás mellett. Az egyik kiírás a kisebb (GINOP-4.1.3-19), a másik a nagyobb beruházásokat finanszírozza meg (GINOP-4.1.4-19). Előbbi 1-3 milliós, utóbbi 1,6-100 millió forint közötti támogatást kínál és rendre szeptember 30-ig, illetve október 15-ig lehet benyújtani a pályázatokat a 23,92, illetve 32 milliárdos keretre.

Magánszemélyeknek, azaz például családi házaknak és társasházaknak azonban csak tisztán hitelalapú energiahatékonysági forrás volt eddig elérhető, igaz minimális, 10%-os önerőt követelt meg és a beruházás során felvett hitelt 0%-os kamattal, 20 év alatt lehetett törleszteni, amit a csökkenő rezsiszámla akár könnyen ki is termelt. A két lakossági kiírás közül az egyik még most is nyitva van és fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, ablakcsere, ajtócsere, vagyis ablakcserére, ajtócserére, valamint megújuló energiaforrások, azaz napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk, vagy korszerű faelgázosító berendezések beépítésére is szolgál.

A két pályázat feltételei lényegében megegyeztek, csak abban különböztek, hogy földrajzilag hol lehet(ett) igénybe venni. Az egyik pályázat a központi régiónak szólt (Budapest és Pest megye, (VEKOP-5.2.1-17), az viszonylag gyorsan kimerült még tavaly októberre, a másik pedig az ország többi részének szól és még mindig nyitva van, elvileg 2022 végéig (GINOP-8.4.1/A-17). Ez egyrészt összefügg azzal, hogy a pályázat tisztán hitelt tartalmaz, másrészt az embereknek/családoknak kisebb a vásárlóereje, harmadrészt a fedezeti követelmények is meghúzódnak okként (alacsonyabb ingatlanérték, sok rossz állapotban lévő Kádár-kockás ház, amelynél 5 millió feletti beruházási szükséglet is gyakran felmerült volna, ha bírja a család pénztárcája az átmeneti megfinanszírozást, illetve ha a fedezeti követelmények engednék; 5 millió feletti hitelnél pedig jelzálog is került a házra).”