Közösségi házat avatott Soltész Miklós Budakalászon

Budakalász – A következő épület egy új óvoda lehet – jelentette be dr. Göbl Richárd polgármester a Szent István-napi városi ünnepségen.

Ünnepélyes szentmisét celebrált és megáldotta az új kenyeret augusztus 20-án a budakalászi Szent István-templomban Kelemen László plébániai kormányzó, a Budapest-Esztergomi Főegyházmegye esperese. A városi ünnepség díszvendége Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára volt. A szertartást és az ünnepi beszédek elhangzását követően Soltész Miklós, valamint dr. Göbl Richárd polgármester (2011 Egyesület) átadta a nemrégiben elkészült Szent Imre KözössÉgi Házat a szentistvántelepi közösség számára.

Göbl Richárd ünnepi beszédében felidézte első szent királyunk uralkodásának történelmi erényeit, Imre fiára hagyott, ám a jelenkor politikusaira és egyszerű emberére is egyaránt máig érvényes intelmeit. Mint mondta, a pártoskodás, gyűlöletkeltés és az egyéni érdekek érvényesítése helyett a választott vezetők és képviselők feladata az emberek szolgálata. „Budakalászon megfogadtuk szent királyunk intelmeit. Megértettük, hogy az itt élők szolgálatával bíztak meg minket. Lépésről-lépésre haladunk előre” – szögezte le a polgármester.

 

„Szent István életműve a 21. század magyarsága előtt is követendő példa. A hit megtartása és a haza szeretete ma is megmaradásunk záloga” – fogalmazott a polgármester, hangsúlyozva, hogy erős család, helyi közösség és nemzet a hitre, tudásra és a tisztességre épülhet, amelyért Budakalász város vezetői és választott képviselői emelt fővel dolgoznak.

Göbl Richárd arról is beszámolt, Erdő Péter bíboros és a főegyházmegye iskolai főhatósága a település kezdeményezését felkarolva Budakalászon katolikus óvoda építésére is ígéretet tett egy szándéknyilatkozat keretében. A 4-5 csoportos katolikus óvodát a Szent Kereszt Felmagasztalása templom mellett, a korábban lebontott óvoda helyén szeretné megvalósítani a település.

Kapcsolódó

Soltész Miklós mégis miről beszél?

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Budakalászon közösségi házat adott át. Ebben semmi érdekes nem lenne alapvetően, de az államtitkár olyan beszédet mondott ezen az átadáson, ami minimum felveti a kérdést, hogy akkor Magyarország most háborúban áll épp valakivel?

  Eloltották a lángokat

Érdekel miről beszélt

 

 

Az államtitkár kiemelte, az örökség, melyet a magyarság Szent Istvántól kapott, nem elherdálható, megőrzésének záloga pedig az élő, lélegző, egymásért önzetlenül munkálkodó közösségekben rejlik, akiknek meg kell védeniük ezt az örökséget. Mint fogalmazott, a napjainkban pusztító folyamatokat csak összefogással tudjuk megállítani. Hangsúlyozta, Magyarország Kormánya éppen ezért fontosnak tartja és támogatja a közösségi épületek megújítását. A szentistvántelepi Szent Imre KözössÉgi Ház 130 millió forintos támogatásból épült, a 210 m2-es épületben rendezvényterem, közösségi szoba, és kiszolgáló helyiségek kaptak helyet.

Soltész Miklós elismerően szólt a budakalászi katolikus közösség összefogásáról és megemlékezett azokról a bátrakról is, akik a szocializmus idején, a hatvanas évek közepén, Szent István tiszteletére templomot mertek itt építeni. Az ünnepség végén Soltész Miklós és Göbl Richárd felavatták az új közösségi házat, amit ezt követően a közösség birtokba is vehetett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .