Rendezetlen otthon a környezeted? Ki vagy rúgva!

Arold Péter

A hvg.hu közölte Pintér Sándor által újra benyújtott tervezetet, amelyben kizárhatnák a közmunkaprogramból azokat az embereket, akiknek rendezetlen a kertje. 

„Hát hogy tegyem rendbe a kertet, ha a településem környezetét gondozom?” – tehetné fel a kérdést a programban szereplő közmunkás és kérdezhetné azt is, hogy akik nem közmunkások, de rendezetlen a portájuk, azokat mivel büntetik? Diszkriminált helyzet, vagy jogos igény?

Ugyan az Alkotmánybíróság egyszer már megsemmisítette ezt a rendelkezést, Pintér Sándor most újra megpróbálkozik ennek bevezetésével. Orbán azt ígérte a hét elején, mindenkinek lesz állásajánlata három hónapon belül, aki elveszti a válság miatt az állását, ha nem cégektől, akkor az államtól. Ehhez viszont valószínűleg fel kell pörgetni a közmunkaprogramot is.

A kormány benyújtotta az “Egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról” címet viselő törvényjavaslatot, aminek az előadója Pintér Sándor belügyminiszter. Ennek egyik pontjában

három hónapra kizárná a közmunkából mindazokat, akiknek rendezetlen a lakókörnyezete.

A települések nagy részében kitűzött és a közfoglalkoztatás során érvényesített környezetalakítási, környezetszépítési cél csak úgy lehet eredményes, ha a közterületek mellett a magántulajdonban lévő ingatlanok is rendezett képet mutatnak – áll az indoklásban.