Online temetés közvetítés? – Riport

fovarosunkinfo.hu

A koronavírus mindenre ráteszi a kezét, de lehetőséget is nyújt új dolgok kiötlésére.

Online temetésközvetítés. Mikor először olvastam a szolgáltatásról és részleteiről, biztos voltam abban, hogy visszatérek még a témára. A 21. század technikája és a közösségi platformok jelenléte lehetőséget biztosít egy ilyen szolgáltatás bevezetésére, hiszen teljes mértékben meg tudja feleltetni a végrehajtását.

Nem kell hozzá sok. Csak  elkötelezettség és ötlet. Arold Péterrel a szolgáltatás hazai megteremtőjével beszélgetek.

Munka közben

Honnan?

Mi honnan?

Az ötlet.

Ja? 2003 ban jöttem rá, hogy a kegyeleti szakma  akkoriban törvények és rendeletek béklyójában volt. Hirdetni szinte sehol, lehetőség alig. Egy internetes cégnél dolgoztam és egy hirtelen jött ötlettől vezérelve elkezdtem a temetkezési vállalkozók lehetőségeit keresni hirdetésre.

Jó. De honnan volt a az adatbázis?

Az akkori cég adatbázisa biztosította számomra először a címeket, aztán egy nyomtatott, temetkezési  vállalkozók országos gyűjteménye segített. Az egyik budapesti vállalkozó nyomta a kezembe. Még ma is meg van.

Utána? 

Napi több órás telefonálás, egyeztetés, honlap készítés, ugyanis a jogszabályban nem volt leírva, hogy nem lehet a vállalkozóknak honlapja, ők pedig nem gondoltak rá. Én igen. Aztán engedett a jogszabály és a hirdetési lehetőségekbe beemelték a weboldalakat. Ott nem volt szabályozás, mint a nyomtatott médiában. Ez volt a hőskorszak. Valahol az én tevékenységemnek köszönhetően változott a törvény.

Maradandó videó felvétel

Ennyi?

Nem. Mint minden szakma, a temetkezés is szervez kiállításokat, közös fórumokat, szakmai beszélgetéseket, összejöveteleket. Sokra hívtak, mentem. Közben létrehoztam  a  szakma akkoriban – és talán ma is – egyedüli internetes temetkezési portálját, a kegyelettel.hu-t. Ezen a szakoldalon csak a kegyelet a téma. Hírek, fotók, információk és persze a vállalkozók gyűjteménye.

Hány vállalkozónak kezeli a weboldalát?

Kb. 100.

Egyedül?

Jól látja.

Bírja? 

Úgy látszik igen. És még ezer mást is, de az most más téma.

Akkor beszélgessünk a temetés közvetítésről. Az hogy jött?

4-5 éve gondolkodtam rajta először. Mindig van olyan, hogy nem tud ott lenni mert messze van, rossz időpontban van, vagy esetleg beteg, de szeretne ott lenni. Erre most rátett a koronavírus járvány. A többi már jött magától.

További ötlet?

Már megvalósult, de más jelleggel.

Titok?

Nem. Nem titok, de az egy másik vonal. Annyi talán elég ha azt mondom. Az ember életében három fontos esemény történik. A születés követő keresztelő, esküvő és a ….de azt márt tudja.