Eközben Ausztriában

Külföldi tudósítónk jelenti:

Sajtótájékoztatót tartott Sebastian Kurz Ausztria kancellárja. Beszédében, első körben, a mostani helyzetben, munkájukat becsülettel végzőknek köszönte meg.

Tájékoztatójában három csoportot említett, amelyet fontosnak vél a védekezés szempontjából. Mindenekelőtt a szabályok betartását kérte, annak érdekében, hogy elkerüljék a már kritikussá vált országok helyzetét, mint a spanyol vagy az olasz helyzetet. További terveket dolgoztak ki, melyben kiemelt helyen szerepel a védőfelszerelések beszerzése, a tesztkapacitás kiépítése, elegendő ágy és személyzet megteremtése.

„Folyamatosan kapjuk a szállítmányokat külföldről. A teszteléseket szeretnénk napi 15.000-re emelni. Ha bevezetésre kerülnek a gyorstesztek, akkor a célunk a napi 100.000 tesztelés.”

Az osztrák helyi lapok hírei szerint, az elmúlt időszakban közel 100.000 igényt nyújtottak be a munkaügyi központhoz. (https://volksblatt.at/coronavirus-knapp-100000-arbeitslose-mehr-seit-montag/ ). Ezen adatok, illetve munkahelyek megőrzésének érdekében, a kancellár komoly figyelmet fordít a vállalkozók megsegítésére. Ezt, mint harmadik csoport említi.

A vállalkozók megsegítésére kidolgoztak egy modellt a munkanélküliséggel járó negatív hatások elkerülésére. 38 milliárd eurót különít el erre a célra, a napokban tett bejelentése alapján (https://www.bundeskanzleramt.gv.at/bundeskanzleramt/nachrichten-der-bundesregierung/2020/hilfspaket-von-bis-zu-38-milliarden-euro-zur-bewaeltigung-der-coronavirus-Folgen.html)

A helyettes kancellár beszédében kitért a szabadidős foglalkozásokra, illetve a sportolási lehetőségekre. A meghozott intézkedések alapján: sportolni lehet a szabadlevegőn, azonban rövid ideig, és lehetőleg nem csoportosulva. Amennyiben a szabályokat nem tartják be, további intézkedéseket hoznak be ezen a téren.

A vállalkozók számára kidolgozott csomagra már a héten be lehet adni az igényléseket, melyek esetében rövid időn belül megtörténik a kifizetés is. Ez, mind a nagyvállalatok, mind a kisvállalkozók, egyéni vállalkozók tekintetében segítséget nyújthat. A további intézkedéseket függővé tette a különleges állapot időtartamától, de a lehetőséget megteremti a vállalkozók számára.
Az egészségügyi miniszter kitért a számokra, amelyek világosan mutatják, hogy a fertőzés minden nap emelkedik. Ausztriában a napi megbetegedések száma közel 20%-al növekszik. A jelenlegi adtok alapján: 4742 fertőzött van; ebből 3,4% kórházban van, 0,4% az intenzív osztályon és 95,5% otthonában gyógyul, házi karanténban. A számok megerősítették, hogy az osztrák tartományoknak folyamatosan fel kell készülni a helyzet további súlyosbodására. Így a kórházak tekintetében egy közös védelmi tervet dolgoztak ki. „Azok a betegek, akik nem tudjak magukat otthon ápoltatni, a kórházakban egy külön részlegre kerülnek, amely erre a célra hoznak létre. ” Elmondta, hogy a teszteket folyamatosan próbálják végezni, így ez a mai napra tízszeresére nőtt. Az ápolási területre vonatkozóan egy további csomagot dolgoznak ki, amely a napokban bemutatásra kerül.

  Eloltották a lángokat

A belügyminiszter arról beszélt, hogy az emberek nagytöbbsége tartja magát a kijárási korlátozáshoz. A tömegközlekedés 90%-al csökkent, a személyautó forgalma pedig a felére esett vissza. Azonban a rendőrség készenlétbe van helyezve. Ez azt jelenti, hogy bármilyen szabálysértést észlelnek, komoly büntetés kiszabására vannak feljogosítva. Ausztriában is megnőtt az internetes csalók száma, így kéri hogy az emberek fokozatosan figyeljenek ezekre a megkeresésekre és azonnal jelentsék, ha bármit észlelnek. Jó hírként közölte, hogy a rendőrségi jelentések alapján a betörések és a lopások jelentős számban csökkentek.
A határzárról, illetve a határ menti intézkedésekről is beszélt. Lényegesnek tartja a Magyarországgal történő szoros együttműködést. Kiemelte, amennyiben Magyarország lezárja a határokat, akkor Ausztria is visszatartja az osztrák-német határon az érintett országok állampolgárait. A szabályozás l a szerb, bolgár és a román állampolgárokat érinti, akik Ausztrián és Magyarországon próbálnak eljutni lakóhelyükre. Amikor Magyarország határai nyitva vannak ( tehát este kilenc és reggel öt óra között, a Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, által említett tranzitvonalon), akkor Ausztria is – délután öt órától – és megnyitja a osztrák-német határt, így elkerülve a hosszabb torlódást.

A sajtótájékoztató végén köszönetet mondott a hadseregnek, akik segítik a rendőrség munkáját!
Sebastian Kurz várhatóan pénteken tesz bejelentést a járvány helyzetével kapcsolatban. A jelenlegi szigorítások április 13-ig kerültek bevezetésére.