Új társasházak: parkolási szigorítás

Megelégelte  Vác önkormányzata, hogy néhány társasházépítő vállalkozás nem kellőképpen foglalkozik a gépjárművek elhelyezésével, az építéseknél van, hogy az utolsó szempont a környék élhetősége, a kellő számú parkolási lehetőség biztosítása.

A képviselő-testület múlt heti ülésén arról is döntött, hogy a Helyi Építési Szabályzatban (HÉSZ) jelentősen szigorítja az átépítéseknél és az új építésű házaknál a gépjárművek elhelyezésére vonatkozó előírásokat. A tervezet szerint a jövőben például a gyeprácsos parkolóval nem igazolható a jogszabályban rögzített zöldfelület, a gépjárművek nagy részét a telken belül, építményben kell elhelyezni, valamint átépítésnél is igazolni szükséges a meglévő épülethez tartozó megváltott, vagy telken belüli parkolóhelyek meglétét és megmaradását. A várost négy parkolási zónára osztó szabályozásban az egyik, Vác jelentős területét lefedő részen a jövőben nem 1,5, hanem 2 parkolóhelyet kell kialakítani lakásonként.

Mint Ferjancsics László alpolgármester elmondta, Vác vezetése egyeztetett a hasonló problémákkal küzdő városok vezetőivel és szakembereivel, így a szentendrei és az esztergomi megoldásokat is számba vették. A szabályozástól azt várják, hogy mind az építkezésekkel érintett utcák lakói, mind a kialakítandó lakások későbbi tulajdonosai élhetőbb környezetben lakjanak Vácott, kevesebb parkolási probléma legyen.

vac.hu