MinDig TV mizéria

Arold Péter

Mint gyakorló gyermek én is figyelemmel kísérem édesanyám MinDig TV sávkiürítéssel járó mizériáit, ami a vételi lehetőségek korlátozásában mutatkozik meg. Hittük már, hogy a probléma a mi készülékünkben, az antennában, az előtte lévő fában, bokorban, villanyoszlopban van. Van, mikor kitűnő, de van, mikor csak 4 programcsatorna adása fogható. Hívtunk TV szerelőt, aki az antenna áthelyezését javasolta – szerencsére nem tettük meg – de már a koax kábel és a csatlakozók cseréjén is gondolkodtunk. Írásom pillanatában, éppen tökéletes.

Bevetettünk minden trükköt, hogy a „fontos” TV csatornák, mint például a sokak számára kihagyhatatlan sorozatfüggő török, koreai és egyéb Dél-amerikai szappanoperák láthatóak legyenek. (Még szerencse, hogy a 4 G-s hálózat már működik.)

Keresgéltem a neten, hogy mi lehet a gond. Hát kérem, most ezt a találatot osztom meg a nagyközönséggel, mindenki okulására. NEM a készülékünkben van a hiba, csak a türelem véges.

Fontos, hogy a MinDig TV Extra előfizetőknek be kell üzemelniük a postán megkapott új, a DVB-T2 technológiát támogató dekódert, valamint az üzemszünetet követően újrahangolást kell elvégezniük.

A Nemzeti Média – és Hírközlési Hatóság által előírt frekvencia sávkiürítési folyamathoz kapcsolódóan, a február 4-i előkészületi munkálatokat követően, az Antenna Hungária megkezdi a műszaki átállás következő fázisát. Az ingyenes MinDig TV felhasználók további frekvenciacserékre számíthatnak, míg a fizetős MinDig TV Extra szolgáltatás kapcsán megkezdődik az átállás egy korszerűbb technológiára (DVB-T2 HEVC).

Utóbbi miatt a MinDig TV Extra ügyfeleknek új dekóderre lesz szükségük. Az első érintett régióban február 10-én már megkezdődött a korszerűbb technológiával kompatibilis dekóderek postai kiküldése az érintett MinDig TV Extra előfizetők felé. A teljes átállási folyamat végére a MinDig TV Extra adások már csak az új eszközökkel lesznek foghatók.

Az Antenna Hungária azt ígéri, hogy a további frekvenciacserékről és teendőről folyamatosan tájékoztatja majd az ügyfeleit.

  Eloltották a lángokat

Hogyan és milyen ütemben zajlik majd az átállás?
A március 3-ai üzemszünet és frekvenciacsere az ingyenes MinDig TV felhasználókat az alábbi körzetekben érinti: Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

A MinDig TV Extra előfizetők pedig az alábbi megyékben érintettek: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

további fontos infó itt