Gémesi György polgármester (Gödöllői Lokálpatrióta Klub)

A magyar szabadság olyan érték, amely nagyon sokat jelent az országban és a határon túl élőknek is – mondta Gémesi György polgármester (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), a Magyar Szabadság Napja Alapítvány elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap este.

Az elnököt azzal kapcsolatban szólaltatták meg a műsorban, hogy Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója kapta idén a Magyar Szabadságért-díjat. A díjat szombaton a gödöllői Szentháromság templomban adták át.

Az elismerést minden év júniusának utolsó szombatján, a szovjet csapatok 1991. június 19-i Magyarországról történő kivonulására és az ország függetlenségének visszanyerésére emlékező magyar szabadság napján adják át.

Gémesi György hangsúlyozta: ma nem szabadságharcot kell folytatni, hanem vigyázni kell a magyar szabadságra, hogy ez az érték megmaradjon.

Az idei díjazottal kapcsolatban megjegyezte, Böjte Csaba munkássága, az általa megszervezett dévai árvaház fenntartása megkérdőjelezhetetlen tett még ebben az ellentétekkel, feszültségekkel, ellentmondásokkal, félelemmel teli világban is.